Hoe maak je een Aroma Diffuser schoon? - Reiniging en Onderhoud

Aroma diffuser schoonmaken: reinging en onderhoud

Het gebruik van een aroma diffuser brengt talloze voordelen met zich mee, maar om er optimaal van te profiteren, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Hier nemen we een duik in wat de noodzaak van een goed onderhouden aroma diffuser is en bieden we praktische tips om de levensduur en effectiviteit van je apparaat te optimaliseren.

Waarom is Onderhoud en Reinigen van een Aroma Diffuser belangrijk?

Onderhoud is de sleutel voor een langdurig werking van je aroma diffuser. Een regelmatig schoongemaakt en goed onderhouden apparaat verspreidt niet alleen beter geuren, maar verlengt ook de levensduur ervan. Ophoping van residu kan de werking belemmeren en zelfs schade veroorzaken. Een goed onderhouden diffuser is een duurzame diffuser.

Kalk en resten Etherische Olie in een Diffuser

Na vernevelen kunnen kleine etherische oliedruppels zich aan de wanden van het waterreservoir hechten, waardoor de diffuser kan gaan stinken. Daarnaast vormt zich na verloop van tijd kalkaanslag aan de binnenkant van het reservoir en de mist-chip, wat het optimale functioneren van het apparaat belemmert.

Hoe maak ik een Aroma Diffuser schoon? 

Dagelijks onderhoud is de sleutel tot een optimaal functionerende aroma diffuser. Hier zijn eenvoudige stappen om je apparaat in topconditie te houden:

 • Haal het water uit de diffuser. Leeg en reinig het waterreservoir van de diffuser elke keer na gebruik om bacteriële groei te voorkomen.
 • Maak zowel het waterreservoir als de buitenkant van de diffuser schoon met lauwwarm water om ophoping van olie en water te vermijden. Gebruik hiervoor een zachte doek en doe het voorzichtig. De sensor (ultrasone plaat) op de bodem van het reservoir is kwetsbaar.
 • Vergeet niet de luchtuitlaat en andere moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.
 • Maak alles droog, voordat je de aroma diffuser in elkaar zet. 

Grondig Schoonmaken van jouw Diffuser

Voor een grondige reiniging van je aroma diffuser volg je deze gedetailleerde stappen:

 1. Schakel de diffuser uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Waterreservoir legen: Giet voorzichtig het overgebleven water uit het waterreservoir om resten van essentiële oliën en water te verwijderen.
 3. Gebruik een zachte, droge doek of een wattenschijfje met lauw water om zachtjes de binnenkant van de diffuser en het waterreservoir schoon te maken. Gebruik desnoods een beetje schoonmaakazijn. Doe het voorzichtig om de diffuser niet te beschadigen.
 4. Mistchip reinigen: in de bodem van de diffuser zit een chip. Het is dat kleine cirkeltje in het waterreservoir waar een sensor (chip) zit, die je voorzichtig kunt schoonmaken met een wattenstaafje (eventueel met een scheutje schoonmaakazijn). Dit helpt om ervoor te zorgen dat de diffuser goed blijft werken.
 5. Om hardnekkige resten van olie of vuil te verwijderen, kun je de diffuser af en toe schoonmaken met azijn. Voeg een eetlepel azijn toe aan schoon water en zet de diffuser kort aan. Het azijnmengsel helpt om het vuil en de olieachtige resten af te breken.
 6. Maak de diffuser droog. Droog alle onderdelen zorgvuldig voordat je de diffuser weer in elkaar zet.
Schoonmaken aroma diffuser

Hoe Vaak Moet Ik Mijn Diffuser Schoonmaken?

De frequentie van schoonmaken hangt af van het gebruik. Kalkaanslag verwijderen doe je dan best één keer per twee weken. Voor minder intensief gebruik volstaat één keer per week ontvetten en één keer per maand ontkalken.

Aanbevolen Tips voor een langere levensduur

 • Gebruik gedestilleerd water om kalkaanslag te voorkomen.
 • Reinig regelmatig de mistchip met wattenstaafje of een zachte doek.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze je diffuser kunnen beschadigen en chemische resten in de diffuser kunnen achterlaten.

Een goed onderhouden aroma diffuser is de sleutel tot een verrijkende aromatherapie-ervaring. Door regelmatig onderhoud en reiniging te omarmen, behoud je niet alleen de functionaliteit van je apparaat, maar geniet je ook continu van de voordelen die het te bieden heeft.

Ondanks een goede reiniging, kan een aroma diffuser problemen geven. Lees dan zeker even de blog 

Mijn Aroma Diffuser werkt niet meer | Veelgestelde vragen & antwoorden

.

Zelf nog geen aroma diffuser? Bekijk ons aanbod aroma diffusers en ontdek vandaag de voordelen nog. 

Terug naar blog